Как да сменя маслото? (част първа)

Тази статия е част 3 от 2 от серията Как да сменя маслото?

Смяната на маслото на двигателя е една от най-важните поддръжки на превозните средства, която можете да изпълните. Горивото, охлаждащата течност и водата, трансмисионното масло и хидравличната течност са все важни течности за колата, но няма друга течност като моторното масло, която може да има повече отрицателни последици върху двигателя на вашето превозно средство, ако не се сменя редовно. Моторното масло смазва двигателя, абсорбира топлината и дава възможност на движещите се части на двигателя да работят добре една с друга.

С течение на времето, топлината разгражда маслото и намалява неговите смазочни свойства. Маслото също помага да се неутрализира киселината в двигателя, но този процес намалява с течение на времето. Маслото работи добре за усвояване на следите от вода, прах и странични горивни продукти в двигателя. Въпреки това, тъй като топлината разгражда маслото, то губи своята ефективност за усвояване на тези материали и те започват да се наслагват в двигателя и може да предизвикат големи проблеми, свързани с продължителен авторемонт и закупуване на нови авточасти.

Мислете за маслото на двигателя като за кръвта, която тече през телата ни. Разбира се, ние не трябва да заменяме собствената си кръв, телата ни го правят автоматично. Но тялото ни помпа кръв до всички места, така че нашите различни части на тялото да могат да работят правилно. Когато една област на тялото ни не получава кръв, тя спира. Също така, когато един двигател не получава нужното количество масло или когато маслото е толкова старо, че не смазва добре, двигателят ще престане да върви гладко и ще се наложи колата ви да престои за ремонт в някой автосервиз.

Проверяването на маслото на двигателя е един от най-лесните и превантивни начини да поддържате своя автомобил. Нека да видим как се проверява чистотата на маслото.

Проверка на чистотата на моторното масло
Ако не сте сигурни, когато е била последната смяна на маслото, тогава можете лесно да прецените колко ви остава до следващата смяна на маслото чрез проверка на чистотата на маслото. Мислете за това като за чистене на килим. Като почиствате килима, можете да видите как водата се променя от прозрачна до кафява. След известно време, водата вече не е чиста и трябва да бъде сменена. Въпреки, че проверката на маслото не е точна наука, тя просто може да ви предпази от по-нататъшна сериозна поддръжка на двигателя.

Маслото на двигателя помага да се абсорбира топлината от двигателя и смазва движещите се метални части, които иначе биха се слепили. Докато карате, маслената помпа циркулира масло в двигателя и масленият филтър улавя частиците, които се появяват с течение на времето. Масленият филтър извършва своя собствена поддръжка на двигателя като запазва моторното масло чисто. Но тъй като маслото старее, броят на частиците в маслото нараства и филтърът не е в състояние да извлече всички материали. Когато това се случи, цветът на маслото се променя, което показва, че трябва да се смени.

За да проверите чистотата на маслото, оставете колата да поработи за няколко минути и след това я угасете. Намерете пръчката за проверка на маслото, извадете я и проверете нивото на маслото и цвета му. Ако маслото е тъмно-кафяво или черно на цвят, като „Кока-Кола“, тогава маслото е за смяна. Но, ако е светло като цвета на чаша чай, тогава все още имате малко време, преди да трябва да го смените. Смяната на маслото е бърз и лесен начин да поддържате автомобила си в изрядно състояние, затова не се плашете.

Ако установите, че маслото ви е за смяна, не губете време. Чакащите твърде дълго, за да изпълнят тази основна автомобилна поддръжка, могат да имат сериозни проблеми с двигателя. На дизеловите двигатели дори и веднага налято, маслото добива черен цвят.  Нищо опасно, просто е свързано със спецификата на работа на двигателя.

Ако ви предстои смяна на маслото, разгледайте нашия каталог с масла Selenia, Castrol и BMW. Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.

бутон за споделяне в социални мрежи

Сходни статии:

  1. Как да сменя маслото? (част втора)
  2. Топ 10 съвета за поддръжка на автомобила през лятото (част първа)
  3. Как да сменя свещите? (част първа)
  4. Масло 10W-40 или защо се означават така маслата
  5. Как да сменя свещите? (част втора)

Сподели мнението си

 

        Виж още: