Видове ABS системи

май 21, 2010 от admin · Остави коментар
Категория: Авто съвети, Авточасти 
Тази статия е част 5 от 2 от серията Как работи ABS системата за спиране?

Видове антиблокиращи спирачни системи

Антиблокиращите спирачни системи използват различни схеми в зависимост от вида на спирачките в употреба. Основно се разграничават по броя на каналите – т.е. колко клапани са индивидуално регулирани – и броят на датчиците за скоростта.

Четири-канален ABS с четири датчика
Това е най-добрата схема. Има един датчик на скоростта на всичките четири колела и отделен вентил за всичките четири колела. С тази настройка, регулаторът следи всяко колело поотделно, за да се увери, че е постигната максимална сила на спиране.

Три-канален ABS с три датчика
Тази схема, която се среща често на пикапи с ABS на четирите гуми, има датчик за скорост и един вентил за всяко едно от предните колела и е с един вентил и един датчик за двете задни колела. Датчикиът за скорост за задните колела се намира в задната ос.

Тази система предвижда индивидуален контрол на предните колела, така че те могат да постигнат максимална спирачна сила. Задните колела, обаче, се наблюдават заедно и двете трябва да започнат да се заключват преди ABS да се активира отзад. С тази система е възможно едно от задните колела да блокира по време на спиране, което намалява спирачната ефективност.

Едноканален ABS с един датчик
Тази система обикновено се намира на камиони с ABS на задните колела. Тя е с една клапа, която контролира и двете задни колела, и един датчик за скорост, разположен в задната ос.

Тази система работи също като задната част на три-канална система. Задните колела се наблюдават заедно и двете трябва да започнат да се заключват преди ABS да се активира. В тази система също така е възможно едно от задните колела да се заключи, намалявайки спирачната ефективност.

Трябва ли да помпам педала на спирачката при спиране на хлъзгави условия?

Абсолютно не трябва да се помпа педала на спирачката в един автомобил с ABS. Помпането на спирачките е техника, която понякога се използва при хлъзгави условия за осигуряване на колелата да се отключат, така че превозното средство остава донякъде управляемо по време на спиране. В един автомобил с ABS, колелата не трябва да заключват на първо място, така че помпването на спирачките просто ще ви отнеме повече време да се спрете.

При аварийно спиране в кола с ABS, трябва да се натисне спирачния педал здраво и да се задържи, докато ABS свърши цялата работа. Ще почувствате пулсирания в педала, които могат да бъдат доста силни, но това е нормално, така че не сваляйте крака си от спирачката.

Ако вашата ABS система се е повредила и търсите резервни части, разгледайте нашия каталог с оригинални авточасти.

бутон за споделяне в социални мрежи

Сходни статии:

  1. Как работи ABS системата за спиране?
  2. Как да сменим термостата в 7 стъпки
  3. Как да сменя свещите? (част първа)
  4. Как да сменя маслото? (част първа)
  5. Как работи термостатът?

Сподели мнението си

 

        Виж още: