Как работи ABS системата за спиране?

май 20, 2010 от admin · Остави коментар
Категория: Авто съвети, Авточасти 
Тази статия е част 1 от 2 от серията Как работи ABS системата за спиране?

Спирането на кола, докато се движи с висока скорост на хлъзгав път, може да бъде много сериозно предизвикателство. Антиблокиращата спирачна система (ABS) отнема голяма част от сложността на това понякога обезпокоително събитие. В действителност по хлъзгави повърхности, дори и професионалните водачи без помощта на ABS не могат да спрат толкова бързо, колкото могат нормални шофьори, ползващи ABS.

В тази статия ще научите всичко за антиблокиращата спирачна система – защо  е необходима, какво има в нея, как работи, някои от често срещаните видове и някои от проблемите.

Антиблокиращата спирачна система

Теорията зад антиблокиращите спирачки е проста. Блокиралото колело има по-малко сцепление от неблокиралото колело. Ако сте карали на лед знаете, че ако гумите се въртят, значи няма триене. Това е така, защото парчето гума, което осъществява контакт, се плъзга по отношение на леда. Като задържат колелата от блокиране, докато забавявате, антиблокиращата спирачна система дава две големи предимства: спирате по-бързо и сте в състояние да управлявате, докато спирате.

Четири са основните компоненти на ABS системата:
•    Сензори за скорост
•    Помпа
•    Вентили
•    Регулатор

Сензори за скорост
Антиблокиращата спирачна система се нуждае от някакъв начин, чрез който да разбере, когато колелото е на път да блокира. Сензорите за скорост, които се намират в колелата, а в някои случаи в диференциала, предоставят тази информация.

Вентили
Има един клапан в спирачния тръбопровод на всяка спирачка, контролирана от ABS. На някои системи на вентила има три позиции:
•    В първа позиция клапанът е отворен; натискът от страна на главния цилиндър минава точно през спирачката.
•    Във втора позиция, клапанът блокира линията, изолирайки спирачката от главния цилиндър. Това не позволява на натиска да нарастне допълнително, ако водачът допълнително натисне педала на спирачката.
•    В трета позиция, вентилът изпуска част от натиска от спирачките.

Помпа
Тъй като клапанът е в състояние да освободи натиска от спирачките, трябва да има някакъв начин да се върне това налягане обратно. Това е, което помпата прави и когато един клапан намалява налягането в една линия, помпата е там, за да го върне.

Регулатор
Регулаторът е компютърът в колата. Той следи датчиците за скоростта и контрола на клапаните.

ABS при работа
Има много различни варианти за работа на ABS системите. Ще обсъдим как един от по-простите варианти работи.

Регулаторът следи сензорите за скоростта по всяко време. Той търси намалявания на скоростта на колелото, които са извън обичайното. Точно преди колелото да блокира, ще има рязко намаляване на скоростта. Ако се остави, колелото ще спре много по-бързо, от който и автомобил. На една кола може да й отнеме 5 секунди да спре от 100 км/ч при идеални условия, но на колело, което блокира, може да му отнеме по-малко от една секунда, за да спре да се върти.

Регулаторът на ABS знае, че такова бързо намаляване на скоростта е невъзможно, така че намалява натиска за тази спирачка, докато не отчете ускорение и тогава увеличава натиска, докато не отчете забавяне отново. Той може да направи това много бързо, преди гумата да може действително да промени значително скоростта. Резултатът е, че гумата забавя със същата скорост като колата, като спирачките държат гумите в непосредствена близост до точката, в която те ще започнат да се заключват. Това дава на системата максимална спирачна ефективност.

Когато ABS системата е в експлоатация има пулсирания в спирачния педал, което идва от бързото отваряне и затваряне на клапаните. Някои ABS системи може да повторят този цикъл до 15 пъти в секунда.

бутон за споделяне в социални мрежи

Сходни статии:

  1. Видове ABS системи
  2. Как работи термостатът?
  3. Как да сменим термостата в 7 стъпки
  4. Вярно ли е, че дизеловият двигател работи под вода, а бензиновият не?
  5. Как да сменя свещите? (част първа)

Сподели мнението си

 

        Виж още: