Радикалната платформа на Фиат

май 31, 2010 от admin · Остави коментар
Категория: Алфа Ромео, Фиат 

Фиат планира да разчита предимно на един набор от нови, модулни платформи, които да подкрепят промените, увеличаващи общото производство на групата Фиат до към 800 000 автомобила на година до 2014.

Фирмата вярва, че чрез високотехнологична, гъвкава платформа, може да поддържа в краткосрочен план целта си да замени няколко основни модела и да даде на американския си партньор Крайслер така крайно необходимата инжекция, без да се налага да инвестира в революционни платформи.

Собственият анализ на Фиат сочи, че през 2006 г. е произвел 32 модела базирани на общо 19 платформи. Фиат казва, че ще произвежда 38 модела само на 11 платформи до края на тази година – и прогнозира, че до 2014 г. ще направи същия брой, но само върху пет платформи. Фиат смята, че това повишаване на ефективността ще позволи да се увеличи общото производство от 205 000 коли през тази година да 800 000.

В основата на плановете са три модулни платформи, които дават на групата Фиат възможността да създава автомобили като малките Panda и 500 и по-големи като американските Крайслер.

Мини глобалната модулна платформа

fiat-platform-1 Най-малката платформа на Фиат е успех за фирмата като се има предвид големите продажби на Panda и преродения 500. Освен това се използва от Ford, като основа на Ка. Днес около 500 000 автомобила годишно се основават върху мини платформата й предстои основно преработване, което ще я подготви за продажба в Северна Америка и други световни пазари. Фиат смята, че производството на автомобили на базата на мини глобалната модулна платформа ще скочи до около 900 000 годишно до 2012 г. и 1.2 милиона до 2014. Само няколко стотици хиляди от тях ще бъдат с емблемата на Крайслер.

Малката глобална модулна платформа

fiat-platform-2 Новата малка глобална платформа се смята за развитие на настоящата платформа Punto. Тя е преработена, за да се вземат впредвид американските краш тестове, както и да бъде достатъчно гъвкава, за да отговори на нуждите на евтиното производство в Южна Америка, където се смята, че платформата е в основата на току-що представения Фиат Уно. Тази година платформата ще бъде основата на около 500 000 нови автомобила и ще нарастне на около 800 000 през 2012 г. и 1.1 милиона през 2014. Само 150 000 ще бъдат Крайслер до 2014.

Компактната глобална модулна платформа

fiat-platform-3 Изцяло новата платформа с предно задвижване, която току-що беше пусната с излизането на Алфа Ромео Giulietta, е може би най-важната платформа на групата Фиат. Тя ще замени платформите, които са в основата на днешните Фиат Браво, Lancia Delta и базираните на Алфа Ромео 156 – Алфа 147 и GT, както и модерната, но тежка премиум платформа на Алфа 159, Brera и Spider. По-сложна, отколкото платформата на Браво, много по-безопасна, отколкото тази на 147 и по-лека от премиум платформата, компактната глобална модулна платформа, трябва да бъде основата на около 1.4 милиона автомобила на групата Фиат до 2014 година. Тя ще бъде в два размера и ще поддържа перманентно задвижване на четирите колела.

бутон за споделяне в социални мрежи

Сходни статии:

  1. Фолксваген купува Италдизайн Джуджаро?
  2. Фиат показва ново Уно за Бразилия
  3. Алфа Ромео избра Ума Търман за рекламата на новата Жулиета
  4. Ивеко, подразделението на Фиат за камиони, инвестира $60 милиона в Ангола
  5. Фиат и Мини са най-зелените автомобилопроизводители

Сподели мнението си

 

        Виж още: