Как да сменя маслото? (част втора)

Тази статия е част 4 от 2 от серията Как да сменя маслото?

Източване на маслото

Преди да можете да източите маслото, има няколко стъпки, които трябва да предприемете, за да се приготвите. Първият е като се уверите, че имате нужните инструменти и оборудване под ръка. За източването на маслото, ще се нуждаете от тресчотка; това ще ви позволи да отстраните болта на тавичката за масло. Вие също ще се нуждаете от гаечен ключ за масления филтър и съд за рециклиране, в който да източите маслото. Също е добра идея да имате гумени ръкавици, парцали и стари вестници. 

След това, ще трябва да покарате автомобила си за кратко, за да подгреете двигателя. Това позволява на маслото да се стопли и ще помогне да се отцеди по-бързо. Просто покарайте около блока няколко пъти или дори излезте извън града за кратко, за да повишите температурата на двигателя.

След като двигателят е загрят, паркирайте автомобила върху равна повърхност, изключете го и го оставете да постои пет или десет минути, за да позволите на всичкото масло да се изтече в тавичката за масло. Някои превозни средства като камионите и джиповете може да предоставят достатъчно място, за да се пъхнете отдолу и да работите, но с повечето не е така. Ако закарате автомобила си в автосервиз, там ще използват хидравличен стенд, за да го повдигнат. Но ако имате нужда от допълнително място, просто закарайте автомобила си в гараж с канал.

Намерете запушалката на маслото под автомобила. Това ще бъде една голяма гайка на самото дъно на тавичката за масло, обикновено най-близкото нещо до земята. Ако не сте сигурни къде да е, проверете ръководството на автомобила или попитайте в някой сервиз или магазин за авточасти. Използвайте тресчотката, за да разхлабите гайката. Не забравяйте, че маслото вътре все още е горещо, така че вместо да се опитвате да уловите гайката като падне, я оставете да падне в съда, който сте поставили, заедно с горещото масло. Всичкото масло трябва да се оттече след около две минути. Добра идея е да постелете вестници около съда с маслото, за да се уверите, че няма да се разлее.

Смяна на масления филтър

Следващата важна стъпка в смяната на маслото е смяната на масления филтър. Не забравяйте, че масленият филтър съдържа всички излишни частици и мръсотия, които маслото уловя, докато смазва двигателя. Смяната на филтъра е от жизненоважно значение за поддържане колата, защото без нов маслен филтър, новото моторно масло ще минава през стария филтър, което го прави мръсно и по-малко ефективно. Можете да проверите ръководството за вашата кола или да се обадите в уважаван магазин за авточасти, за да разберете кой филтър с какви размери ви трябва.

Когато сте под автомобила, източвайки маслото, намерете масления филтър. Той ще бъде цилиндричен и може да бъде различен цвят в зависимост от марката. Използвайте ключа за масления филтър и го завъртете обратно, за да се отхлаби филтъра. Старият филтър ще има горещо масло в него, така че бъдете внимателни, когато го развивате. Едно развиване с ключа трябва да е достатъчно, за да го развъртите докрая само с ръка.

Преди да сложите новия маслен филтър, първо вземете малко чисто масло и го разтъркайте около гумените уплътнения на новия филтър. Това ще помогне на новия филтър да пасне плътно върху блока на двигателя. За добра поддръжка на превозното средство е добра идея също да използвате един парцал да махнете излишното масло около зоната, където филтърът се завива към двигателя. Вземете новия филтър и го завийте към блока на двигателя с ръка. След това го притегнете с ключа за масления филтър. Не забравяйте, че искате филтъра да е здраво затегнат, но не и прекалено затегнат, за да не повредите филтъра и той да протече.

Смяна на маслото

При пълнене на двигателя обратно с чисто моторно масло, проверете ръководството на автомобила или се консултирайте с магазин за авточасти относно вида на маслото, което се препоръчва за вашия автомобил и какво количество трябва да използвате. Обикновено повечето двигатели се нуждаят между 4 и 6 литра масло.

Използвайте фуния за насочване на маслото, за да не го разлеете върху двигателя. Масло, разлято върху двигателя може да се загрее и да причини пожар. След като сте добавили точното количество масло, снишете обратно колата. Може да отнеме няколко минути на маслото да достигне дъното на тавичката, защото е студено и се движи по-бавно от горещото масло. Нивото на маслото трябва да бъде точно под обозначението „пълно“ на вашия маслоуказател.

Изключително важно е да не добавите твърде много масло на вашия автомобил. Когато се добави прекалено много масло, коляновият вал може да влезе в контакт с маслото. Коляновият вал се върти с няколко хиляди оборота в минута и може да разпени маслото. Ако това се случи, маслената помпата няма да бъде в състояние да изпомпва маслото в частите на двигателя, където е необходимо смазване. Това може да предизвика сериозни проблеми в двигателя и ще ви донесе допълнителни разходи за ремонт.

След като сте установили, че сте сложили правилното количество масло, запалете колата и я оставете да поработи пет минути, за да позволите на маслото да се раздвижи. След като направите това, проверете за течове на масло, преди да почистите. Не забравяйте, че използваното масло се счита за опасен материал и трябва да се изхвърля правилно. Много от центровете за рециклиране, бензиностанции и автосервизи взимат използвано масло и употребени маслени филтри.

Ако търсите подходящите масло и маслен филтър за вашия автомобил, разгледайте нашия каталог с масла Selenia, Castrol и BMW, а ако имате въпроси се свържете с нас.

бутон за споделяне в социални мрежи

Сходни статии:

  1. Как да сменя маслото? (част първа)
  2. Топ 10 списък за лятната екскурзия (част втора)
  3. Как да сменя свещите? (част втора)
  4. Топ 10 съвета за поддръжка на автомобила през лятото (част първа)
  5. Топ 10 съвета за поддръжка на автомобила през лятото (част втора)

Сподели мнението си

 

        Виж още: