Как да сменя свещите? (част втора)

май 27, 2010 от admin · Остави коментар
Категория: Авто съвети, Авточасти 
Тази статия е част 4 от 2 от серията Как да сменя свещите?

Изкарване на старите свещи

Използвайте ръководството на автомобила или се свържете с автосервиз или магазин за авточасти, за да намерите  къде се намират свещите. Вижте за натрупана мръсотия около основата на проводника. Почистете областта около свещта с въздух под налягане. Това предотвратява попадането на мръсотия в цилиндъра, след като започнете смяната. Може да използвате една чиста кърпа с малко спирт за почистване, за да почистите замърсяванията.

Преди да започнете, не забравяйте, че е най-лесно да смените свещите една по една. Ако случайно включите неправилно грешния кабел в неправилната свещ, може да предизвикате проблеми и двигателят няма да запали. Най-лесно е да избегнете объркването, като ги демонтирате и монтирате свещ по свещ. След като сте готови с първата свещ, можете да преминете към следващата.

Би трябвало да видите кабел свързан с свещта. Премахнете кабела чрез издърпване от основата – съединителя в края на кабела. Основите са обикновено гумени или пластмасови. Не дърпайте самия кабел или може да увредите връзката между кабела и свещта. Проверете кабелите за възможни наранявания и при нужда ги сменете.

Ако основите са гумени, хванете ги и леко ги развъртете наляво-надясно. Това би трябвало да разхлаби връзките. Ако основата е особено упорита, може да се наложи да използвате клещи и да хванете и издърпате кабела. Кабели с пластмасова основа се изкарват по-лесно – просто хванете и издърпайте леко.

След като кабелът е изкаран, можете развиете свещта с тресчотката, използвайки нужния камък. Свещта трябва да се развие лесно. Ако се натъкнете на съпротивление, спрете. Насилването на свещите може да повреди резбата. По-добре е да посетите механик, който да премахне упоритата свещ, отколкото да ви се наложи да плащате за скъпи ремонти на цилиндровата глава.

В повечето случаи, свещите се развиват лесно. След като сте премахнали старата свещ, я сложете настрани. Проверете резбата. Ако е мръсна, използвайте чист парцал и спирт, за да я почистите. Сега сте готови да сложите новите свещи.

Поставяне на новите свещи

Преди да поставите новите свещи, намажете малко лубрикант. Лубрикантът ще помогне да се предотврати свещта да запече след време в цилиндъра. Следващият път, когато трябва да смените свещите, те трябва да излязат лесно. Уверете се, че няма попаднал лубрикант върху електродите – това може да доведе до неизправност на свещите.

Ако можете да поставите свещите на ръка като използвате удължителя на тресчотката и камъка за свещи, го направете. След като свещта е плътно завита, сложете камъка за свещи към тресчотката и затегнете свещта, но не прекалявайте със затягането.

Вземете основата на кабелата за свещта и го върнете обратно. Ако имате пластмасови основи, трябва да щракнат, когато сложите кабела на мястото му. Ако основата е гумена, може да искате да сложите диелектрична грес отвътре, за да се изкарва по-лесно в бъдеще. След като сте готови, можете да преминете към следващата свещ и да повторите процедурата. Това е всичко!

Смяната на свещите е една от малкото операции по поддръжка на двигателя, с която всеки обикновен човек може да се справи без много знания и опит. Просто следвайте нашите указания и ще се сдобиете с нов комплект свещи за нула време.

А ако ви предстои смяна на свещи, разгледайте нашия каталог с оригинални свещи и се свържете с нас, ако имате въпроси.

бутон за споделяне в социални мрежи

Сходни статии:

  1. Как да сменя свещите? (част първа)
  2. Как да сменя маслото? (част втора)
  3. Как да сменя маслото? (част първа)
  4. Топ 10 съвета за поддръжка на автомобила през лятото (част втора)
  5. Топ 10 списък за лятната екскурзия (част втора)

Сподели мнението си

 

        Виж още: