Как да реагираме при аквапланинг?

юни 1, 2010 от admin · Остави коментар
Категория: Любопитно 

За да разберете как работи аквапланингът, трябва да знаете как работи сцеплението. Сцеплението е триенето, което се изгражда между гумите на една кола и пътя. Взаимодействието между гумите и повърхността води до движение напред. Когато водата покрива повърхността, гумите нямат сцепление. Аквапланингът се случва, когато гумите се движат върху мокра повърхност толкова бързо, че те не разполагат с време, за да изместят достатъчно вода и да имат досег с повърхността. Водата повдига гумите от повърхността, а превозното средство започва да се плъзга върху водата.
Въпреки че скоростта, пътните условия и износването на гумите играят роля, основната причина за аквапланинга е дълбочината на водата. Аквапланингът е възможен, когато водата е с дълбочина от поне 0.3 см за повече от 10 метра и превозното средство се движи с над 80 км/ч. Размерът на гумата и грайферите също са важни. Аквапланингът е по-вероятен да се случи, ако вашето превозно средство е с тесни гуми. Употребяваните гуми са по-опасни в мокри условия. Някои грайфери на гуми са по-добре направени да извеждат водата навън. Автомобили с перманентно задвижване на четирите колела са по-уязвими към акваплнинг, отколкото автомобили с предно и задно задвижване, тъй като техните компютъризирани диференциали могат да преместят задвижването от предните към задните гуми, създавайки по-този начин ситуация на аквапланинг. Тежкотоварните превозни средства са по-малко склонни към аквапланинг.

Независимо от гумите или какъв тип превозно средство шофирате, има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите аквапланинг. На първо място, забавете. Високата скорост повишава вероятността за аквапланинг. Дори и при аквапланинг, по-ниската скорост означава, че сте в по-малка опасност. Друг съвет: Гледайте шофьорите пред вас. Хаотичните движения биха могли да означават, че наближавате опасен участък. Ако колата пред вас изведнъж изхвърли повече вода, това може да означава, че е преминала през локва, която може да доведе до аквапланинг.

Какво да правим при аквапланинг

Дори ако всички предпазни мерки се провалят и се окажете в ситуация на аквапланинг, останате спокойни. Ако не се паникьосвате, ситуацията е управляема. На първо място, не натискайте силно спирачките и не завивайте рязко. Хванете здраво волана и дръжте автомобила право напред. Направлявайте го съвсем леко, колкото да запазите автомобила в права линия. Дръпнете крака си от педала на газта и оставете автомобила да забави от само себе си.

Преди да попаднете в ситуация на аквапланинг разберете дали вашето превозно средство е с нормални или антиблокиращи (ABS) спирачки. Потърсете в ръководството на потребителя или попитайте някой механик или магазин за авточасти. Ако попаднете в ситуация на аквапланинг и трябва да натиснете спирачката, за да избегнете сблъсъка, помпайте нормалните спирачки бързо и леко. Ако сте с антиблокиращи спирачки, просто ги натиснете нормално, но не прекалено силно. Бордовият компютър ще имитира помпено действие вместо вас. Ако гумите на автомобила ви имат някакъв контакт с пътя, ще почнете бавно да забавяте и да си връщате контрола върху автомобила.

бутон за споделяне в социални мрежи

Сходни статии:

  1. Вярно ли е, че дизеловият двигател работи под вода, а бензиновият не?
  2. Топ 10 съвета за поддръжка на автомобила през лятото (част първа)

Сподели мнението си

 

        Виж още: