Как работи термостатът?

октомври 14, 2010 от admin · Остави коментар
Категория: Авто съвети, Авточасти, Промоции 

termostat Всеки автомобил с водно охлаждане има малко устройство, наречено термостат, което седи между двигателя и радиатора. Термостатът в повечето автомобили е около 5 см в диаметър. Неговата задача е да блокира потока на охлаждащата течност към радиатора, докато двигателят не се е затоплил. Когато двигателят е студен, охладителната течност не преминава през двигателя. След като двигателят достигне своята работна температура (обикновено около 90 градуса по Целзий), термостатът се отваря. Като позволява на двигателя да се затопли възможно най-бързо, термостатът намалява износването на двигателя, утайките и емисиите.

Ако някога имате възможност да го тествате, термостатът е невероятно нещо за гледане, защото това, което прави изглежда невъзможно. Можете да поставите един термостат в тенджера с вряща вода на печката. Както се нагрява, неговият клапан се отваря около един 2-3 см, като с магия! Ако искате сами да опитате този номер, отидете в най-близкия магазин за авточасти и купете един.

Тайната на термостата се намира в малкия цилиндър, разположен на устройството от страната на двигателя. Този цилиндър се пълни с термо-разширяващ се восък, който започва да се топи обикновенно при 82 или 88 градуса Целзий. Прът, свързан с клапан натиска този восък. Когато восъкът се топи, той се разширява значително и избутва пръта от цилиндъра, отваряйки вентила.

Подгответе автомобила си за зимата – разгледайте нашия каталог с термостати Behr и Gates, а ако не можете да намерите нужния ви или имате въпроси се свържете с нас на телефон 052 60 20 59 или Skype vilexauto.

бутон за споделяне в социални мрежи

Сходни статии:

  1. Как да сменим термостата в 7 стъпки
  2. Как работи ABS системата за спиране?
  3. Как да сменя свещите? (част първа)
  4. Вярно ли е, че дизеловият двигател работи под вода, а бензиновият не?
  5. 6 съвета за подготовка на автомобила за зимата

Сподели мнението си

 

        Виж още: