Масло 10W-40 или защо се означават така маслата

октомври 3, 2010 от admin · Остави коментар
Категория: Авто съвети, Масла 

selenia-abarth Един от най-често задаваните въпроси при избирането на моторно масло е какво означава номера му. С една дума, ако видите израз като 10W-40, маслото е всесезонно, което просто означава, че маслото попада в 2 вискозитетни класове, в този случай 10W и 40. Това е възможно благодарение на включването на полимер, компонент, който забавя скоростта на разреждане като маслото като загрее и забавя скоростта на сгъстяван, когато маслото се охлажда.

Всесезонните масла за първи път са разработени преди около 50 години, за да се избегне използването на по-тънки масла през зимата и на по-дебели масла през лятото.  За да постигне масло 10W-40 (W – winter (анг. зима)) означението 10W трябва да има определен максимален вискозитет при ниски температури. Действителните вискозитет и температура варират в зависимост от степента на вискозитета, но във всички случаи, колкото по-ниско е числото, толкова по-тънко е маслото. Например 5W масло е по-тънко от 10W масло при зимни температури. Това е важно, защото по-тънкото моторно масло се разпространява по-бързо в студения двигател, предоставя по-добро предпазване на двигателя и следователно по-ниско дългосрочно износване!

За да постигне масло 10W-40 означението 40 трябва да попада в рамките на определени граници при 100 C. В този случай температурната цел не се отклонява с вискозитета. Отново колкото по-малко е числото, толкова по-тънко е маслото – масло 30 е по-тънко от масло 40 при 100 C, което е типично за максималните температури на масло на работещ двигател.

Производителите на двигатели са, разбира се, много добре запознати с това и посочват масла в съответствие с характеристиките на двигателя, капацитета на маслената помпа, производствените отклонения, температурата на околната среда и т.н. Важно е да се следват тези указания, те са важни и са предвидени по уважителни причини .

И накрая, ако двигателят е бил променен или се използва при неблагоприятни условия, условията на работа може да бъдат извън оригиналните. Напрежението върху маслото, причинено от увеличените обороти, мощност и температура могат да изискват масло от различен вид и степен на вискозитет.

Долната таблица показва вискозитет при различни температури:

Клас                           0 C                         10 C                               40 C                      100 C
0w-40                     665cst                  354cst                          82cst                      14cst
5W-40                    842cst                  430cst                          91cst                      14cst
10W-40                 874cst                  440cst                          91cst                      14cst
15W-40                 1260cst                595cst                          107cst                   14cst

Ако ви предстои смяна на маслото, можете да разгледате нашия каталог с масла Selenia, BMW и Castrol, а ако се нуждате от съвет, не се колебайте да се свържете с нас.

бутон за споделяне в социални мрежи

Сходни статии:

  1. Как да сменя маслото? (част първа)
  2. Как да сменя маслото? (част втора)
  3. 6 съвета за подготовка на автомобила за зимата
  4. Топ 10 списък за лятната екскурзия (част втора)
  5. Топ 10 съвета за поддръжка на автомобила през лятото (част първа)

Сподели мнението си

 

        Виж още: