Има ли разлика между зеления и червения антифриз?

октомври 11, 2010 от admin · Остави коментар
Категория: Авто съвети 

paraflu Студеното време наближава. Време е да проверите нивото на антифриза (охлаждащата течност/охладителя) в радиатора и охладителната система и при нужда да го замените с нов. Всички видове антифриз на пазара са на основата на гликол – някои са базирани на пропилен гликол, но повечето в момента са на основата на етилен гликол като имат добавки за предотвратяване на корозия, смазване на водната помпа и помогат за преноса на топлина към охлаждащата течност от метала на двигателя. Антифризът трябва да се смесва с дестилирана вода (чешмяната вода съдържа големи количества минерали като калций и желязо, които могат да се утаят) при съотношение от една част антифриз към една част вода. Това дава защита от замръзване до минус 34 градуса и защита от прегряване до 265 градуса. Никога не използвайте чист антифриз в охладителната система без да използвате най-малко 30 процента вода в сместа.

Повечето продукти антифриз продавани през последните няколко години са традиционните „зелени“ охладители. Този вид е добър за 2-3 години и до 50 хиляди километра. Зеленият антифриз съдържа силикати, фосфати и/или борати за предпазване от корозия, за да се поддържа алкален разтвора. Докато разтворът е алкален, корозията се контролира и системата е защитена. С течение на времето антикорозионните вещества се изчерпват и защитата от корозия се губи. Именно поради тази причина, зеленият антифриз трябва да се сменя на всеки две години. Алуминият е особено уязвим на корозия и много превозни средства имат радиатори и други компоненти от алуминий в охладителната система. Ако охлаждащата течност в охладителната система на двигателя се смени преди добавките против корозия да достигнат опасно ниски нива, корозията е възпрепятствана.

Една алтернатива на традиционните зелени антифризи е продукт, който понастоящем се използват от много производители на двигатели. Оранжевият (червен) антифриз се използва за увеличаване на полезния живот на охлаждащата течност на двигателя. Той е на база на етилен гликола, както е и зеленият антифриз. Разликата между двата е, че оранжевият (червения) антифриз съдържа различен тип добавки против корозия, които имат много по-дълъг експлоатационен срок от силикати, фосфати и борати. Оранжевият антифриз съдържа органични киселини, които защитават частите на двигателя от корозия. Силикатният (зелен) антифриз тип не се смесва с антифриз с оранжев или червен цвят. Никога не смесвайте двата цвята в охладителната система. Органичните киселини в оранжевия антифриз ще доведат до утаяване на силикатите от зеленият антигриз и защитата от корозия ще намалее значително. Оранжевите антифризи са добри в продължение на пет години или 200 000 км в по-нови автомобили (след 1996г.). Те могат да се използват и в много по-стари автомобили, ако всичкият зелен антифриз се промие от системата и се замени с оранжева смес. Полезният живот е около четири години или 150 хиляди км в по-старите автомобили. Toyota използва червен антифриз в много от своите продукти, но не бива да се бърка с оранжевия антифриз с удължен живот. Той е по същество зелен антифриз, който съдържа червена боя, за да му придаде червения цвят. Ако имате съмнения относно смяната на вашия антифриз, можете да се свържете с нас на телефон 052 60 20 59 или на Skype vilexauto. Нивото на защита от замръзване на охлаждащата течност има малко значение за антикорозионната защита, която осигурява антифриза. Точката на замръзване на антифриза може да е на добро равнище, но защитата от корозия може да е намаляла заради прекомерното използване. Сменяйте охлаждащата ви течност по график въз основа на вида, който използвате. В противен случай може да се стигне до тежка корозия на двигателя и охлаждащата система, което води до скъпи ремонти.

Вижте нашето ново предложение за качествен антифриз на Febi Bilstein, който в момента е на промоционална цена от 16.50 лв. за 1.5л.

бутон за споделяне в социални мрежи

Сходни статии:

  1. Топ 10 съвета за поддръжка на автомобила през лятото (част трета)
  2. Как работи термостатът?
  3. Как да сменя маслото? (част първа)
  4. Как работи ABS системата за спиране?
  5. Добавка за дизелово гориво Castrol TDA

Сподели мнението си

 

        Виж още: