Вярно ли е, че дизеловият двигател работи под вода, а бензиновият не?

май 19, 2010 от admin · Остави коментар
Категория: Любопитно 

Понякога виждате военни превозни средства да работят в „екстремни“ условия, а тези условия могат да включват дълбоко потапяне през река. Създаването на превозно средство, което може да работи потопено е предизвикателство. За всеки тип горене трябва да има източник на въздух и трябва да може да се освобождават отработените газове. Ако водата не е прекалено дълбоко (няколко метра), отработените газове се грижат сами за себе си, защото те са под натиск. Взимането на въздух обикновено е проблем – веднага след като се потопи, двигателят вече не може да взима въздух и престава да работи.

Можете да заобиколите проблема с въздуха чрез добавяне на шнорхел. Военните Хамъри често имат прикрепен шнорхел и това им позволява да се потопят в до 1,6 метра вода. За да се справят с потапяне като това, двигателят и останалата част на превозното средство трябва да бъдат водоустойчиви. Така че на въпросът се превръща в „По-лесно ли е да се направи водоустойчив един дизелов двигател, отколкото един бензинов двигател?“

За да се направи водоустойчиво един офроуд автомобил, трябва да се помисли за няколко неща:

  • Всички електрически уреди като инструменти, компютри за управление на двигателя, двигатели (за вентилаторите, чистачките и т.н.), осветление, батерия и т.н., трябва да бъдат запечатани.
  • Всяко обезвъздушаване за неща като картера, диференциала и т.н., трябва да бъдат запечатани (или изхвърлени в атмосферата на същото ниво като шнорхела).
  • Резервоарът за гориво трябва да бъде запечатан по подходящ начин.
  • Всяка камера или пукнатина, която може да напълни с вода трябва да има дренаж.

Ако приемем, че за всички тези неща сме се погрижили и се предполага, че двигателят е водоустойчив, значи превозното средство може да работи под вода.

По принцип е по-лесно да се направи водоустойчив един дизелов двигател, отколкото един бензинов двигател заради свещите и запалителната система на бензиновите двигатели. Тези компоненти работят с високо напрежение и запечатването им е по-трудно (но не и невъзможно).  Дизеловият двигател от друга страна няма запалителна система. Ако дизеловият двигател е с механична горивна помпа и механична трансмисия, значи я няма електрониката за управление на двигателя, за която да се притесняваме. Тези характеристики могат да направят сравнително лесно един дизелов двигател водоустойчив. Ето защо повечето военни превозни средства, които пресичат реки или се придвижват потопени имат дизелови двигатели.

бутон за споделяне в социални мрежи

Сходни статии:

  1. Как работи ABS системата за спиране?

Сподели мнението си

 

        Виж още: