С азот или сгъстен въздух да напомпим гумите за зимата?

октомври 30, 2010 от admin · Остави коментар
Категория: Авто съвети 

azot-guma Днес можете да забележите, че в много сервизи и бензиностанции предлагат помпане на гумите освен със сгъстен въздух и с азот. Обикновено попмането на гуми с азот не излиза много по-скъпо, а и някои магазини го правят безплатно, когато ви продадат нов набор от гуми. Използването на компресиран азот вместо на сгъстен въздух не е нещо ново. Военните, търговските самолети, състезателните автомобили и дори совалката го използват в продължение на години.

Дотук добре, но каква е разликата между простия въздух и азота? Атмосферата на Земята се състои предимно от азот (78%), а остатъкът е смес от кислород (21%), заедно с малък процент озон, аргон и въглеродни газове. Премахването на кислорода също така означава, че премахвате и вода, защото водата се състои от две части водород и една част кислород. Следователно, това означава, че използването на чист азот в гумите предпазва от корозия (още за нея по-долу), но има също и други предимства.

Ползите на азота
Каква е голямата полза? Азотният газ е по-плътен от кислорода или сгъстения въздух. Поради тази причина по-големите молекули избягват по-трудно от гумите, което води до по-малка загуба на налягането след време. В ръководството за употреба на Michelin се посочва, че една гума, напомпана с азот губи налягане три пъти по-бавно в сравнение с една напомпана с въздух под налягане. Друг производител, Ingersoll Rand, отива още по-далеч: „Изпускането от страничната стена на гумата е от 30 до 40% по-малко при азота, отколкото при кислорода. Затова напомпаната с азот гума поддържа налягане по-дълго”. Още по-голяма полза може да бъде фактът, че азотът предотвратява окисляването поради липсата на вода. Окисляването води до отделяне на протектора, но и води до корозия на джантата. Не вярвате ли? Забравете да изпуснете въздушния компресор след няколко дни на използване и ще видите точно колко вода има в сгъстения въздух.

Друга полза, която привържениците на азота изтъкват, е фактът, че азотът е малко по-лек от въздуха. На теория това ще намали теглото и разходът на гориво ще падне. Има и уловка обаче: разликата в теглото е по-малко от четири на сто от газа в гумите. Това изчисление води до намаляване на теглото с по-малко от 30 грама за повечето превозни средства.

Атмосферният въздух и азотът се държат по един и същи начин по отношение на промяната на налягането за всеки 10 градуса промяна в температурата на околната среда. Но азотът разпръсква топлината много по-бързо от атмосферния въздух. Това води до намаляване на топлината в гумата. Това е една от основните причини азотът да се използва в състезания като Формула 1. Също така, азотът не поддържа горенето. Това е и причината в самолетите да се използва азот в гумите. Прегрятата самолетна гума, напълнена с въздух под налягане, може да се взриви по време на кацане. Въпреки това, в лек автомобил шансовете гумата да се взриви и след това запали са изключително малки.

Много изследвания показват, че мнозинството от щофьорите рядко, ако изобщо, проверяват налягането на гумите си и обикновено ги помпят, когато гумата е видимо спаднала. Според изследване на Bridgestone, над 93 на сто от всички автомобили в Европа са с недостатъчно напомпани гуми. В разходи за гориво това се изчислява на нещо от порядъка на 2 млрд. плюс литра гориво годишно. А за индивидуалния автомобил ненапомпаните гуми водят до намаляване на пробега с около 3%. В днешни времена това не е нещо, което може да се отмине с лека ръка.

Азотът, който определено „бяга” по-трудно от гумата очевидно може да допринесе до стабилизиране на налягане в гумите. Но от друга страна това може да се постигне и със седмични проверки на налягането в гумите – работа, която със сигурност не е трудна и нещо, което всеки може да изпълни.

В крайна сметка азотът за вас ли е? Това зависи напълно от вас, но във всички случаи проверявайте налягането на гумите си редовно.

бутон за споделяне в социални мрежи

Сходни статии:

  1. 6 съвета за подготовка на автомобила за зимата
  2. Как да подготвим чистачките за зимата
  3. Топ 10 съвета за поддръжка на автомобила през лятото (част първа)
  4. Как работи ABS системата за спиране?
  5. Топ 10 списък за лятната екскурзия (част първа)

Сподели мнението си

 

        Виж още: