Защо колата капризничи и мени обороти

октомври 30, 2010 от admin · Остави коментар
Категория: Авто съвети 

Неравномерният режим на работа на вашия автомобил не е обичайно явление. За него със сигурност има конкретна причина и вие трябва да я откриете. Палите колата и от нормални обороти усещате, че започва сама да ги покачва, след което отново спадат до редовните показатели. Изключваме всички потребители на газови уредби.

Къде тогава да търсим причината?
Преди да си изгубите времето с множество проби и грешки, обърнете внимание на вашата ламбда сонда.

Ламбда сондата е кислородният датчик на автомобила. Тя спомага за измерване на съотношението между кислорода и горивото. Използва се във всички нови возила. Обикновено те са снабдени с по два такива датчика. Първият е преди катализатора, а вторият е след него.

Защо е толкова важен датчикът за кислород?

Въпросното устройство подава информация относно горивната смес. Дали тя е богата или бедна – това определя мощността и движението на колата. Когато има наличие на малко кислород и много гориво, това предполага богата смес. И обратното, при много кислород плюс малко гориво, тя е бедна. След подаване на тези стойности към двигателя, той се опитва да компенсира разликата, за да се получи достатъчно добро КПД.

Как работи ламбда сондата

Когато се нагорещи до определена температура, тя започва да създава собствено напрежение. Това означава, че при паленето на автомобила, когато е студен, тя не играе никаква роля. Това е лесен вариант за тест. Ако стартирате колата студена не би трябвало да има отклонения. Но, когато загрее и започне смяна на оборотите, това е ясен знак за повреда.

Регулирането на горивната смес е от голямо значение. При недостатъчно горивна смес напрежението на датчика за кислород остава около 0,1 волта. Ако сместа е богата, волтажът се увеличава между 0,1 до 0,5 волта.

Ламбда сондата на съвременните автомобили е създадена за предварително подгряване. Това значително намалява времето за нейното активиране и започва да работи почти веднага след стартиране на двигателя.

Ремонт на ламбда сонда

Неизправности при ламбда сондата се откриват сравнително трудно. За да сте сигурни в проблема, добре е да се направи диагностика. Редица системи и датчици биха могли да ви заблудят с подобни симптоми.

Лесно бихте могли да откриете външни неизправности. Такива могат да бъдат зацапани букси, прекъснати кабели и други подобни. Една елементарна проверка на канал би могла да подскаже неизправностите. За откриване на проблеми по самата ламбда сонда е добре да пристъпите към пълна диагностика на автомобила с реални данни. Така ще засечете и други евентуални отклонения, които няма да успеят да ви изненадат в бъдеще.

бутон за споделяне в социални мрежи

Сходни статии:

  1. 6 съвета за подготовка на автомобила за зимата
  2. Как да подготвим чистачките за зимата
  3. Топ 10 съвета за поддръжка на автомобила през лятото (част първа)
  4. Как работи ABS системата за спиране?
  5. Топ 10 списък за лятната екскурзия (част първа)

Сподели мнението си

 

        Виж още: